Σάββατο 4 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Αναζητούν εξηγήσεις και ... αποσαφηνίσεις

Με βολές Τσίπρα κατά Αλαβάνου συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις

Αιχμηρός απέναντι στον Αλ. Αλαβάνο εμφανίστηκε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, όπου δήλωσε: «Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένα σχήμα όπου θα υπάρχουν κάρτες μελών και κομματικές οργανώσεις που θα εκλέγουν συνέδρια και θα εκλέγουν ηγεσίες. Αυτό είναι νέο κόμμα. Δεν μπορεί να γίνει». Ενώ στην προτροπή του δημοσιογράφου «στον Αλαβάνο να το πείτε» απάντησε: «Δεν θέλω να απευθύνομαι προσωπικά. Τις πολιτικές απόψεις βλέπω (...). Αν καλέσετε τον Αλέκο Αλαβάνο σε μια από τις επόμενες εκπομπές σας να αποσαφηνίσει το τι εννοούσε, γιατί μπορεί να μην εννοεί και αυτό ακριβώς». Πάντως, συμπλήρωσε ότι «μέχρι στιγμής ο Αλέκος Αλαβάνος δεν έχει έρθει στην ΚΠΕ για να το αποσαφηνίσει. Φαντάζομαι ότι θα το κάνει στις επόμενες ημέρες. Γιατί η συζήτηση είναι ανοιχτή και όλοι, με αίσθηση ευθύνης, πρέπει να συμμετέχουμε σ' αυτή τη συζήτηση».

Ερωτηθείς για το αν στηρίχτηκε επαρκώς απ' τον Αλ. Αλαβάνο απάντησε: «Το αν στηρίχτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ από τα στελέχη έχει μικρή σημασία. Και σημασία σήμερα δεν έχει το να κατανείμω ευθύνες. Δεν το έκανα και δεν πρόκειται να το κάνω. Δεν το έκανα σεβόμενος το θεσμικό μου ρόλο, να είμαι πρόεδρος όλου του κόμματος». Συμπλήρωσε, όμως, ότι η απόδοση ευθυνών θα έρθει «στην πορεία».

Αναφορικά με τις προτάσεις άλλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον του σχολίασε πως «υπάρχουν διαφορετικές οπτικές», αλλά «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συμμαχικό σχήμα και ως τέτοιο δεν πρόκειται να μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα». Ενώ απέδωσε το κακό εκλογικό αποτέλεσμα σε «πρόβλημα εξειδίκευσης της γραμμής και αποσαφήνισης του πολιτικού μας σχεδίου» αλλά και σε «προβλήματα οργανωτικά». Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να αποσαφηνίσουμε τι ακριβώς θέλουμε να είναι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ποια πρέπει να είναι η σχέση τους».

Ο Αλ. Τσίπρας δεν ήταν κατηγορηματικά αρνητικός στο ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματός του, καθώς όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε: «Εχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που περνάμε. Πρώτιστο μέλημα δικό μου ως πρόεδρος του ΣΥΝ αυτή την ώρα είναι να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο (...). Πρώτο μέλημα όλων μας αυτές τις ώρες είναι να αποφευχθεί η διάσπαση, η αποχώρηση οποιουδήποτε απ' όλους όσους συμμετέχουν σ' αυτό το ενωτικό εγχείρημα».

Πάντως, η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε χτες και σε επικριτικό για συνιστώσα του σχόλιο στην «Αυγή». Αφορμή στάθηκε διαφημιστικό μήνυμα της ΚΟΕ για το τρέχον φύλλο της εφημερίδας της, στο οποίο φιλοξενεί «το σχέδιο της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που τελικά δεν βγήκε μετά το βέτο του ΣΥΝ».

Η «Αυγή» αντέδρασε έντονα στο μήνυμα αυτό διαψεύδοντας ότι υπήρξε βέτο, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΝ είναι η «ραχοκοκαλιά» του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν είναι δυνατόν «να θεωρούν ορισμένοι ότι θα απορρίψουν ασυζητητί τις θέσεις ενός συλλογικού οργάνου του ΣΥΝ» και προσάπτοντας στην ΚΟΕ «έναν περίεργο εκνευρισμό μετά τις ευρωεκλογές», συνιστώντας της «ψυχραιμία». Η «Αυγή» επικρίνει ακόμα το ότι η ΚΟΕ «με αξιοσημείωτη οργανωτικότητα παρεμβαίνει σε λεπτά και κρίσιμα θέματα, όπως η περίφημη διοργάνωση με αποστολή εκατοντάδων e-mail και sms συγκέντρωσης για να ανακληθεί η παραίτηση Αλαβάνου, πρακτικές που θυμίζουν την αλήστου μνήμης "Πολιτιστική Επανάσταση", όχι όμως τις κοινές αξίες των αριστερών δυνάμεων». Και το δημοσίευμα της «Αυγής» καταλήγει κάνοντας λόγο για μεθόδους «αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας», «κοινοβουλευτικού ακτιβισμού» και «περιχαρακώσεις γύρω ή εναντίον του ΣΥΝ ή του ΣΥΡΙΖΑ» που δε βοηθάνε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ